Marcel Batist. Natuur en fotografie.

Kennismaking

Mijn vader startte in 1947 een tuinderij in het hart van regio Westland. Daar ben ik in 1955 geboren als 7e uit een gezin van 11 kinderen. Ik groeide op tussen de kassen en de liefde voor bloemen en planten werd met de paplepel ingegoten. In de tuin en langs de slootkanten viel altijd wel wat te ontdekken. Het zou de basis vormen voor mijn blijvende fascinatie voor de natuur.

Als voorbeeld herinner ik mij een gevangen vuurbuik salamander. In een lege jampot creëerde ik een biotoop voor het diertje en nam het mee naar school. Iedereen mocht het zien! Mijn lieve juffrouw waarschuwde toen al voorzichtig, dat niet elk kind dezelfde beleving had. Het duurde echter nog jaren, voordat ik me dat goed realiseerde.

Toch is de voorliefde voor de natuur er niet minder om geworden. Het ontdekken, het willen vasthouden en het willen delen van al die schoonheid is altijd gebleven. Fotografie bood de uitkomst.

Fotografie

Vanaf mijn 17e houd ik mij bezig met fotografie. De ongekende verscheidenheid van het landschap is onuitputtelijk en leverde in de loop der jaren een schatkamer aan dia’s op. Sfeer, lichtval, kleur en lijnenspel zijn hierbij de vaste ingrediënten. Het blijft me mateloos boeien.

In 1977 sloot ik mij aan bij de Westlandse Amateur Fotografen Vereniging en ben er tot op heden nog steeds lid van. Daar ging destijds een wereld voor mij open. In mijn zelfgebouwde donkere kamer leerde ik zwart-wit films ontwikkelen en foto’s af te drukken.
Alle facetten van de fotografie werden sindsdien verkend en ontdekt. Als vanzelf vloeide daar een persoonlijke voorkeur uit voort. De aantrekkingskracht van flora en fauna zal altijd blijven. Een archief met duizenden dia’s herinnert aan alle gelukzalige momenten die ik doorbracht in de natuur.

Sinds 2008 digitaal. Opnieuw ging een wereld open. Fotobewerking en de combinatie van beeld met geluid bij de Audio Visuals bieden onbegrensde mogelijkheden. Vrije expressie krijgt nu alle ruimte.
Ik doe inmiddels al een aantal jaren mee aan Audiovisuele festivals en dat blijft niet onopgemerkt. In 2013 ben ik op uitnodiging van de Audiovisuele werkgroep van de Fotobond, na een positieve ballotage, deel uit gaan maken van dit gezelschap.

“Het maken van de ultieme opname is voor mij nooit een doel op zich geweest. Juist het bewust ervaren van de plaats waar je bent en de waarneming die je daar doet, dat gevoel vast weten te leggen, dat geeft mij de meeste voldoening”. In mijn fotowerk probeer ik te streven naar eenvoud, naar de essentie van het onderwerp.
Zoals de Franse auteur Antoine de Saint-Exupéry al stelde: “Perfectie is bereikt, niet wanneer er niets meer valt toe te voegen, maar wanneer er niets meer over is om weg te laten”.

Tuinieren

Tuinieren is mijn 2e passie. Mijn postzegeltuintje in Naaldwijk probeer ik elk jaar weer om te toveren in een weelderige bloemenzee. Opgegroeid met ‘groene vingers’, zaai en kweek ik zelf een aantal bijzondere bloemen en planten. In combinatie met overgehouden kuipplanten en andere “niet winterharde” planten is het elke zomer weer een feest van kleur en vorm.

“Het blijft een wonder hoe uit die nietige zaadjes telkens weer zulke prachtige dingen tevoorschijn komen.”

Ik ben al jaren lid van Groei & Bloei, afdeling Westland. Binnen de afdeling zit ik weer in één van de tuinclubjes. We maken regelmatig uitstapjes naar andere tuinen, plantenkwekerijen en tuin evenementen. De camera steevast onder handbereik. Vastleggen waar ik van geniet; leuk ingerichte plekjes, het karakter van een tuin en altijd wel weer bloemen die nieuw voor me zijn.

Tijdens bezoeken aan elkaars tuinen wordt veel plantenkennis uitgewisseld en opgebouwd. Vooral de bijzondere eenjarigen hebben mijn voorkeur. Het blijft elk jaar opnieuw een uitdaging om de tuin tot diep in het najaar om te toveren in een bloemrijke oase.

Sinds 2009 hou ik mij ook bezig met het bouwen van Audiovisuele presentaties. Het combineren van geprojecteerde beelden met bijpassende muziek is een beleving op zich. In een speciaal daarvoor ontwikkeld softwareprogramma vloeien foto’s prachtig in elkaar over. Muziek versterkt het beeld en voegt een nieuwe dimensie toe aan het medium ‘Fotografie’.

Regelmatig kwam de vraag om eens te laten zien wat ik zoal fotografeer en hoe ik dat toch doe in de tuin. Het resulteerde in het samenstellen van een aantal verschillende presentaties. Voor elke doelgroep heb ik wel een op maat gesneden programma. U vindt ze terug onder het item ‘LEZINGEN’.

“Het delen van mijn passies en het overbrengen van mijn enthousiasme voor natuur en fotografie geven mij veel voldoening. Ik voel me daardoor een bevoorrecht mens en ervaar het als een geschenk dat dit mij overkomt”.

Meer over deze lezingen